Založ si blog

Po Gorile / alebo predvolebné pozície II /.

Očakával som , že  predvolebná kampaň bude veľmi tvrdá a bude najmä o charaktere štátu /v našom poňatí sociálneho štátu/ a jeho úlohách, v záujme občanov zvládať finančnú krízu a jej dôsledky.

Pád toľko ospevovanej vlády však spôsobil traumu politikov a nesmierne sklamanie a frustráciu pravicových voličov. Aby toho nebolo dosť dobieha ich všetkých privatizácia energetických monopolov nevýhodných pre štát a podozrenia z delenia provízií ako sa uvádza v Gorile. „Nemám koho voliť“ ,   počuť zúfalé hlasy, ktoré u všetkých pravicových politikov vyvoláva zdesenie.

Prial by som si a asi aj veľká časť občanov, aby táto beznádej a skepsa zostala tam, kde vznikla, v prostredí v ktorom vždy podporovali privatizáciu, voľnú ruku trhu, čo najmenej štátu, ľahostajnosť k prehlbovaniu nerovnosti, ľahostajnosť k sociálnej súdržnosti a solidarite bohatých s chudobnými . Možno je to požiadavka dosť tvrdá, ale  pravicové  prostredie za posledných desať rokov nevyprodukovalo žiadnu politickú stranu ani politického lídra, ktorí by sa dokázali obhájiť  na politickej scéne.  Nie je to zároveň aj prostý dôvod, že nedokážu vládnuť ?

Problémom je však to, že sú celkom evidentné snahy vniesť tento pesimizmus do celej spoločnosti, zahmlievaním faktov a úpornou snahou dokázať , že všetci sú rovnako zlí.

Na  politickej scéne prebieha bratovražedný  boj zakladajúcich členov KDH, ktorí sú dnes na rôznych kandidátskych listinách.

Druhá časť  presviedča občanov, že v boji s korupciou dosiahla najlepšie výsledky v akejsi súťaži a znovu je schopná zlepiť nejakú vládu , samozrejme ak občan volič zabudne…

Ďalší sa usilujú zahmliť svoju účasť na kauzách okolo privatizácie a i to, že ak Gorila ako akcia SIS bola skutočná , tak bola zameraná na odhalenie nesmiernej korupcie pri privatizácii a teda okradnutí všetkých občanov. Skutočne originálny je jeden z nich , ktorý  teraz geniálne prebehol k okradnutým,  podporuje protesty proti Gorile a veľavravne ukazuje  na lídra opozície, že podozrivý je on.

Veriť vlastnej genialite potom umožňuje klásť si aj veľkolepé úlohy a k dosiahnutiu svojich cieľov nechať si „vnútiť“ trebárs aj požiadavky protestujúcich k odloženiu volieb a založiť si vlastnú stranu na vlne protestov…?

Zahmlievanie skutočnosti, odvádzanie pozornosti od seba a snaha zatiahnuť do vlastných káuz vtedajšiu i terajšiu opozíciu to má byť cesta k znovuzískaniu voličov.

Voľby 10. marca sú preto , lebo pravica nebola schopná spravovať Slovensko dlhšie ako 18 mesiacov a sú aj o tom, aby ľudia nezabudli aké kauzy sa odohrávali počas privatizácie a kto boli aktéri.

Je to zároveň zvláštna príležitosť , pretože ak by vláda nepadla, Gorila  skutočná  či  neskutočná, by bola tam,  kde bola na jeseň roku 2011.

Pre niektorých by  potom vlastná genialita musela ustúpiť funkcii vo vláde,  protestujúci  by boli doma, vodné delo v garáži a gorila v šuflíku.

 

Vladimír Faič, poslanec NRSR za Smer-SD.

KDH, alebo keď odvaha chýba.

07.03.2012

KDH nie je ani najúspešnejšie, ani najčistejšie na slovenskej politickej scéne. Nie je ani najpoctivejšie, pretože doteraz ani jedno svoje účinkovanie vo vládach objektívne nezhodnotili pred tvárou verejnosti, resp. transparentne. Neurobili tak v roku 2006 a preto nevieme ani doteraz čo boli skutočné dôvody na ich odchod z vlády. Bola to privatizácia ? Boli to [...]

Má pravdu Ján Figeľ, alebo Google.

28.02.2012

Nefunkčná Daňová správa najlepšie ukazuje ako pevne drží pani premierka kormidlo v rukách a najlepšie dokumentuje kvalitu jej „posádky“. Netreba sa preto čudovať , že „posádka“ stroskotanej lode sa snaží rýchlo zabudnúť, že stroskotala a už napína plachty na nových plavidlách, aj keď sú to možno len záchranné člny. Pochopiť možno teda aj snahu [...]

Trabant so satelitom prilepeným na streche, alebo daňová správa?

18.02.2012

Písal sa rok 2010 a narýchlo zlepená vláda začala svoju činnosť silnými a spupnými gestami jej aktérov. Známe sú slová premierky I. Radičovej o kormidle v pevných rukách a kvalitnej posádke. Žiadna pokora, žiadna opatrnosť, práve naopak správanie sa, akoby išlo o riadenie vlastnej malej firmy, resp. vlastnej výletnej lode. Ak by išlo o vlastnú firmu resp. vlastnú [...]

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

Vladimír Faič

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 11189x
Priemerná čítanosť článkov: 2238x

Autor blogu

Kategórie