Založ si blog

KDH, alebo keď odvaha chýba.

KDH nie je ani najúspešnejšie, ani najčistejšie na slovenskej politickej scéne. Nie je ani najpoctivejšie, pretože doteraz ani jedno svoje účinkovanie vo vládach objektívne nezhodnotili pred tvárou verejnosti, resp. transparentne.

Neurobili  tak v roku 2006  a preto nevieme ani doteraz čo boli skutočné dôvody na ich odchod z vlády.  Bola to privatizácia ? Boli to skutočnosti , ktoré ju sprevádzali ? A prečo bol vtedy M. Dzurinda označený za vierolomného človeka ?

Žiadnu sebareflexiu neurobili ani teraz po páde vlády I. Radičovej, naďalej deklarujú pripravenosť vytvárať pravicovú vládu s kýmkoľvek. Tým sa zaradili  do radu tých , ktorí ani teraz necítia zodpovednosť  za to, že svojou účasťou vo vláde legitimizovali činnosť R. Sulíka  ako predsedu parlamentu, vulgárne  a agresívne prejavy niektorých svojich koaličných poslancov, ale i kauzy, ktoré vládu sprevádzali od samého začiatku až k nefunkčnej Daňovej správe.

Takto sa správa strana bez ambície mať vlastnú víziu a prijímať smelé rozhodnutia.  Aj preto je KDH v zajatí stereotypu, vytvárania pravicových vlád len aritmetickým súčtom, a možno  aj preto je len parciálnou stranou .

Vymedzujú  sa  voči  Smeru-SD.  Ale je tu  absolútna povrchnosť pri argumentácii  a používanie nepravdivých údajov o socialistoch v Grécku a neúspešnej politiky socialistov všade na svete.  Iste je všeobecne známe  najmä v odbornej literatúre, ale i v politike, že Nemecko je sociálny štát /ale i Rakúsko a mnohé ďalšie/ vybudovaný sociálnymi a kresťanskými demokratmi. Pre KDH a jeho predsedu je však neprekonateľný problém vôbec sa stotožniť s termínom sociálny štát a že ho budovali aj soc. demokrati  to je už  asi neskutočný šok .

Som ľavičiar, ale keby KDH , ktoré bolo od roku 1990 vo väčšine vlád, bolo bojovalo za sociálny štát a dosiahlo aspoň jeho minimálny rozsah, malo by moju veľkú úctu. Je len prirodzené, že by v takom prípade neboli dopustili privatizáciu strategických podnikov, brzdili by prehlbovanie nerovností v spoločnosti, solidarita bohatých s chudobnými by bola prioritou a spoločnosť by bola spravodlivejšia.

Realita je však iná ,  KDH robila úplne inú politiku, dobiehajú ich spolu s  tradičnými partnermi kauzy z privatizácie a vymedzovanie sa voči iným už vôbec nemusí byť prejavom sily , ale nedostatku odvahy.

Má pravdu Ján Figeľ, alebo Google.

28.02.2012

Nefunkčná Daňová správa najlepšie ukazuje ako pevne drží pani premierka kormidlo v rukách a najlepšie dokumentuje kvalitu jej „posádky“. Netreba sa preto čudovať , že „posádka“ stroskotanej lode sa snaží rýchlo zabudnúť, že stroskotala a už napína plachty na nových plavidlách, aj keď sú to možno len záchranné člny. Pochopiť možno teda aj snahu [...]

Trabant so satelitom prilepeným na streche, alebo daňová správa?

18.02.2012

Písal sa rok 2010 a narýchlo zlepená vláda začala svoju činnosť silnými a spupnými gestami jej aktérov. Známe sú slová premierky I. Radičovej o kormidle v pevných rukách a kvalitnej posádke. Žiadna pokora, žiadna opatrnosť, práve naopak správanie sa, akoby išlo o riadenie vlastnej malej firmy, resp. vlastnej výletnej lode. Ak by išlo o vlastnú firmu resp. vlastnú [...]

Po Gorile / alebo predvolebné pozície II /.

14.02.2012

Očakával som , že predvolebná kampaň bude veľmi tvrdá a bude najmä o charaktere štátu /v našom poňatí sociálneho štátu/ a jeho úlohách, v záujme občanov zvládať finančnú krízu a jej dôsledky. Pád toľko ospevovanej vlády však spôsobil traumu politikov a nesmierne sklamanie a frustráciu pravicových voličov. Aby toho nebolo dosť dobieha ich všetkých [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Vladimír Faič

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 11197x
Priemerná čítanosť článkov: 2239x

Autor blogu

Kategórie